Veel mensen die een bril dragen hebben een leesbril en een bril voor veraf. Deze brillen kunnen afgewisseld worden, afhankelijk van wat de drager wil zien. Met lenzen is dit een stuk lastiger omdat het wisselen van lenzen meer met zich meebrengt. Er zijn tegenwoordig dan ook contactlenzen met een leesgedeelte, waardoor het wisselen van brillen of lenzen onnodig wordt.
Contactlenzen met leesgedeelte
Contactlenzen met leesgedeelte worden ook wel multifocale lenzen genoemd. Deze lenzen hebben naast een deel voor het scherp kijken in de verte, ook een apart deel om te lezen. Contactlenzen met leesgedeelte worden vooral veel gebruikt door mensen boven de 40 of 50 jaar. Multifocale lenzen zijn ideaal omdat je geen leesbril meer nodig hebt.
Soorten Multifocale lenzen
Er zijn diverse soorten multifocale contactlenzen. De eerste soort zijn de bifocale lenzen. Het onderste deel van deze lenzen bestaat uit een leesgedeelte. Wanneer je leest kijk je vanzelf iets naar beneden. Op die manier lees je dus door het leesgedeelte van de contactlens. Omdat het leesgedeelte van de lens verzwaard is, zit het leesgedeelte altijd beneden in het oog. Dit soort lenzen zijn alleen verkrijgbaar met een harde lens. Eigenlijk werk een bifocale lens net als een bifocale bril waar een leesgedeelte inzit.
Naast bifocale lenzen met een leesgedeelte, zijn er ook multifocale lenzen met deze techniek. Bij multifocale contactlenzen met leesgedeelte zit het leesgedeelte rondom de lens. Op die manier kijken je ogen door beide sterktes van de lens op hetzelfde moment. Namelijk door het leesgedeelte en door het gedeelte voor veraf. Onze hersenen zijn echter zo goed ingesteld dat je vanzelf het scherpste beeld krijgt te zien. Een voordeel van multifocale lenzen tegenover bifocale lenzen, is dat je met multifocale lenzen niet door het onderste deel van de lens hoeft te kijken.
Het dragen van contactlenzen met leesgedeelte is in het begin voor iedereen even wennen. De hersenen moeten namelijk nog wennen aan het kiezen van het scherpste beeld voor de juiste situatie. Hoelang deze gewenningsfase duurt, verschilt sterk per persoon.