Contactlenzen bestellen?
Vergelijk de beste leveranciers en bestel online!

LENZEN VERGELIJKEN

Vergoeding zorgverzekering

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan is de kans groot dat je de kosten van je daglenzen kan declareren.

Zorgverzekeraars accepteren ook facturen van de meeste online contactlenzenwinkels zoals bijvoorbeeld 123lesn of Misterspex. Controleer eerst in het vergoedingenoverzicht of je in aanmerking komt voor een vergoeding van contactlenzen. Vervolgens bestel je de daglenzen en stuur je de factuur op naar je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zal vervolgens na beoordeling en goedkeuring (een deel van) het orderbedrag overmaken op je bankrekening.

Hoeveel van mijn contactlenzen krijg ik vergoed?

De hoogte van de vergoeding hangt af van de zorgverzekeraar en het pakket dat je hebt gekozen. Vaak is het vanaf een bepaalde sterkte en 1 keer per 2 of 3 jaar met een maximum uitkeringsbedrag. Toch loont het de moeite om het even te controleren via het vergoedingenoverzicht van je zorgverzekeraar. Op die manier kan je nog meer besparen (zie ook onze goedkoopste contactlenzen).

Aanvullende verzekering contactlenzen vergelijken (2024)

In de tabel hieronder vind je een overzicht met de vergoedingen van de grote Nederlandse zorgverzekeraars. Een brillen- en lenzenvergoeding zit niet in het basispakket. Je moet dus een aanvullende verzekering nemen. De kosten en vergoedingen van zo’n aanvullende polis verschillen sterk. Vaak kan je uit jouw abonnement een jaaroverzicht downloaden die je vervolgens kunt indienen. 

ZorgverzekeraarAanvullende verzekeringVergoedingPremie p/maand
CZJongeren€100 (per 2 jaar)€ 19,75
CZ DirectAanvullend 5€100 (per 2 jaar)€15,00
DitzoBril- en lenzen module€ 100 korting op een bril of lenzen€3,75
FBTOGezichtszorg & Orthodontie€ 100 vergoeding€15,25
InterpolisZonderZorgenKorting bij Specsavers€24,50
MenzisJongerenVerzorgd€75 (per 2 jaar)€18,95
OHRAUitgebreid€75 (per 2 jaar)€46,50
UnivéAanvullend Beter€50 (per 3 jaar)€ 25,95
VGZAanvullend Beter€50 (per 3 jaar)€22,10
Zilveren KruisAanvullend 2 Sterren€ 100 (per 3 jaar)€19,50
Overzicht vergoedingen contactlenzen Nederlandse zorgverzekeraars

Hoe weet ik of een aanvullende zorgverzekering uit kan?

Bijna iedere zorgverzekeraar heeft een aanvullende module waarbij je korting krijgt op een bril of lenzen. Zoals je in de tabel hierboven kunt lezen lopen de prijzen van deze aanvullende polissen ontzettend uiteen. Maar het is lastig om ze eerlijk te vergelijken. Want je moet ook kijken wat er nog meer in de aanvullende verzekering zit, en wat je daarvan nodig hebt. Bezoek je regelmatig de fysiotherapeut? Dan heb je al snel een aanvullende polis nodig. En de kans is groot dat er dan ook automatisch een extra brillen- en lenzenvergoeding bij in zitten begrepen. Bedenk dus eerst goed welke extra zorg je nodig denkt te hebben, kies op basis daarvan een aanvullende polis. Over het algemeen is het nooit verstandig om alleen voor brillen of lenzen een aanvullende polis af te sluiten omdat dit simpelweg niet uit kan.