Contactlenzen bestellen?
Vergelijk de beste leveranciers en bestel online!

LENZEN VERGELIJKEN

Lenzen voor kinderen

Veel pubers dragen liever contactlenzen dan een bril. Toch is het niet voor elke puber verstandig om contactlenzen te nemen. De meeste opticiens raden aan om te wachten tot kinderen zo’n 11-14 jaar zijn. De reden is dat je met contactlenzen wel zorgvuldig om moet gaan. Ogen zijn kwetsbaar voor infecties. En contactlenzen zijn risicovoller dan een bril.

Zelfs jonge kinderen van 8-9 jaar kunnen al contactlenzen dragen. Eigenlijk is het niet de vraag of het kan. Het dragen van contactlenzen verandert niks aan de bijziendheid. Dat verandert meer door de groei van het oog zelf.

De vraag is of kinderen wel hun lenzen goed onderhouden ofwel schoonhouden. Bij contactlenzen is hygiëne belangrijk. Om oogcomplicaties te voorkomen moeten lenzen goed schoon en gedesinfecteerd zijn. Waarschijnlijk weet je van je eigen kind wel of hij/zij in staat is om dagelijks dat goed te doen.

Qua motivatie zal het je kind waarschijnlijk niet ontberen als hij/zij zelf contactlenzen wil. Het tegendeel is vaak het geval. Kinderen zijn sterk gemotiveerd door hun omgeving (lees klasgenoten en vrienden). Ze hechten veel belang aan hun contactlenzen en zullen misschien langer doorgaan dan volwassenen bij oogirritaties. Als ouders moet je je kinderen daarom goed in de gaten houden. Een rood oog: enkele dagen geen contactlenzen dragen! En laat de lenzen/ogen controleren als het probleem aanhoudt.

Contactlenzen voor pubers, vanaf welke leeftijd?

De meeste pubers geven de voorkeur aan contactlenzen, aangezien ze dat er beter uit vinden zien. Daarnaast is het bij het sporten ook wat handiger. Contactlenzen moeten echter wel goed schoongehouden worden. Je moet ze elke dag schoonmaken en desinfecteren. Het hangt dus helemaal van de puber af, hoe zorgvuldig dat gebeurt.

Als je puber contactlenzen nodig heeft, laat contactlenzen dan goed aanmeten bij een contactlenzenspecialist. Contactlenzen moeten goed passen, voor het gemak en de gezondheid van de ogen. Laat de ogen ook regelmatig controleren.

  • Aanmeten van de contactlenzen gaat snel en is pijnloos.
  • Contactlenzen zijn wel duurder dan brillen. En van de contactlenzen zijn daglenzen weer duurder dan gewone zachte of harde contactlenzen.

Hoe veilig is het voor kinderen?

Brillen zijn voor ogen het veiligst. Je hebt immers niks in je oog. Harde contactlenzen zijn weer veiliger dan zachte contactlenzen. Zachte contactlenzen liggen op je oog, harde contactlenzen ‘drijven’ op het traanvocht. Bij zachte lenzen is er een grotere kans op ontstekingen. De harde lens drijft op het traanvocht. En neemt geen water op. Zachte lenzen zuigen het traanvocht juist wel op, mét al het vuil dat zich in het traanvocht bevindt. Daardoor is de kans op een oogontsteking groter. Omdat een zachte lens je oog ‘toedekt’, voel je ook minder snel dat je oog ontstoken is.

Harde versus zachte contactlenzen
Zachte lenzen zitten wel gelijk comfortabeler. Bij harde lenzen is de gewenningsperiode langer dan bij zachte. In het begin voel je ze meer zitten, na enige tijd voel je er als het goed is niets meer van. Zachte lenzen zitten meteen comfortabel.

Ook de bolling van het oog kan bepalen of een harde of zachte lens handiger is. En als sport zijn zachte lenzen handiger dan harde lenzen. Zachte lenzen blijven iets beter zitten zodat ze minder makkelijk verschuiven. Wel zo fijn bij het voetballen.

Overigens kun je als watersporter waarschijnlijk beter nachtlenzen gebruiken. Nachtlenzen zijn speciale contactlenzen die je in doet vlak voordat je naar bed gaat. Je draagt ze de hele nacht en terwijl jij slaapt, corrigeren de lenzen jouw ogen. Bij het opstaan doe je de lenzen weer uit en zie je de hele dag scherp, zonder bril of contactlenzen.

Kosten contactlenzen
Harde lenzen zijn in aanschaf duurder dan zachte, maar gaan langer mee (ongeveer twee jaar). Daarnaast gebruik je minder vloeistoffen om de lenzen te onderhouden dan bij zachte. Daglenzen zijn weer duurder dan gewone zachte lenzen. Logisch, je hebt gewoon meer lenzen nodig. Reken op zo’n 400 euro per jaar bij daglenzen. Voordeel is wel dat je geen extra kosten aan lenzenvloeistoffen hebt en dat het wel hygiënischer is. Je puber draagt elke dag nieuwe schone daglenzen.

Draagcomfort contactlenzen
Veel pubers vinden het de eerste keer eng om contactlenzen in te doen. Zo denken ze dat een contactlens achter het oog kan blijven hangen, maar dat kan echt niet. De meeste pubers wennen snel aan hun contactlenzen. Het in- en uithalen van contactlenzen is best gemakkelijk en zeker pijnloos. Het gewenningsproces gaat wel langzamer bij harde contactlenzen.

Daglenzen
Daglenzen zijn duurder in gebruik dan gewone contactlenzen. Reken op zo’n 400 euro per jaar aan kosten voor daglenzen. Weliswaar vergoeden de meeste zorgverzekeraar (een gedeelte) van dit bedrag, toch is dit wel een stuk duurder dan gewone contactlenzen. Maar daglenzen geven je als ouder wel de meeste zekerheid dat je kinderen elke dag schone lenzen dragen.

Plaats een reactie