Contactlenzen bestellen?
Vergelijk de beste leveranciers en bestel online!

LENZEN VERGELIJKEN

Lenzen indoen en uitdoen

Contactlenzen indoen en uitdoen lijkt in het begin erg moeilijk. Na een paar keer oefenen gaat dit steeds beter. Na een tijdje gaat het gemakkelijk. Er zijn op internet heel veel goede instructiefilmpjes te vinden maar vaak voldoet een simpel overzichtelijk stappenplan. Belangrijk is dat je voldoende tijd neemt wanneer je dit voor de eerste keer gaat doen.

Lenzen indoen

Het inzetten van lenzen gaat op de volgende manier. Onderstaande methode geldt voor de lens in het rechteroog, voor de linker lens geldt overal waar links staat rechts en omgekeerd.

  • Was je handen goed met zeep, spoel de zeep goed af en droog je handen af met een stofvrije doek.
  • Leg de lens op het topje van je rechter wijsvinger.
  • Controleer of de lens de vorm heeft van een kommetje zodat deze niet binnenste buiten zit
  • Trek met je linkerhand je bovenste ooglid omhoog en houdt deze stevig vast.
  • Met je rechter duim en middelvinger trek je je onderste ooglid zover mogelijk naar beneden
  • Breng nu de lens naar je oog, blijf goed kijken, het makkelijkste is om de lens rechtstreeks op het gekleurde deel van het oog (de iris) te zetten. Zorg dat je je oogleden stevig blijft vasthouden om knipperen te voorkomen.

Lenzen uitdoen

Het uitdoen van lenzen is ook in het begin even wennen, na verloop van tijd gaat dit echter erg gemakkelijk. Het uitdoen van lenzen gaat als volgt. Onderstaande methode geldt voor de lens in het rechteroog, voor de linker lens geldt overal waar links staat rechts en omgekeerd.

  • Was je handen goed met zeep, spoel de zeep goed af en droog je handen af met een stofvrije doek.
  • Trek met je middelvingers je oogleden uit elkaar, onderste ooglid met je rechtermiddelvinger, de bovenste met je linker.
  • Kijk in de spiegel en leg je duim en wijsvinger van je rechterhand op de randen van de lens
  • Duw je duim en wijsvinger zachtjes naar elkaar toe, de lens komt nu los en kan uit het oog gehaald worden.

Onderhoud

Maandlenzen zijn vrij gemakkelijk in het onderhoud. Zorg ervoor dat de lenzen elke nacht in de vloeistof staan. Ververs deze vloeistof iedere dag en gebruik de vloeistof nooit langer dan op de fles staat aangegeven. Let zowel op de houdbaarheidsdatum van de gesloten fles als op de houdbaarheid na aanbreken. Gebruik enkel lenzenvloeistof om de lenzen mee schoon te maken, nooit kraanwater of zeep! Wanneer men helemaal af wilt van onderhoud, kan men kiezen voor daglenzen. Elke dag wordt dan een nieuw lens ingedaan.

Veiligheid

Over het algemeen worden lenzen goed verdragen. Draag contactlenzen nooit ‘s nachts tenzij het speciale nachtlenzen zijn. Ververs elke dag de lenzenvloeistof zodat bacterieren geen kans krijgen. Soms kunnen echter complicaties ontstaan. Deze zijn niet altijd door de drager zelf te merken. Daarom is het belangrijk om elk half jaar bij de opticien je ogen te laten controleren.

Plaats een reactie