Contactlenzen bestellen?
Vergelijk de beste leveranciers en bestel online!

LENZEN VERGELIJKEN

Nachtlenzen

Al enkele jaren gebruiken mensen nachtlenzen. Het grote voordeel ervan is dat je, zoals de naam het al zegt, de lenzen ‘s nachts draagt. Dit zorgt ervoor dat je overdag geen bril op hoeft of geen lenzen in hoeft te doen. Een hele bevrijding voor sommige mensen, omdat ze lenzen lastig vinden en een bril ze niet goed staat. In een maatschappij waarin ‘looks’ zeker belangrijk zijn biedt de nachtlens dus zeker een uitkomst. Derhalve is het aantal gebruikers van nachtlenzen de afgelopen jaren ook sterk gegroeid. Nachtlenzen maken tegenwoordig deel uit van het assortiment van menig opticien en brillenzaak en wint nog steeds aan terrein. Ook ten opzichte van bijvoorbeeld weeklenzen en maandlenzen.

Wat zijn nachtlenzen?

Het biedt natuurlijk ook een goed alternaties voor het laten laseren van de ogen. Hoewel dit ook een blijvend effect heeft vinden veel mensen het een eng idee dat hun ogen met een laser bewerkt wordt. Ook zijn mensen terughouden omdat ze bang zijn voor blijvende schade aan de ogen mocht er iets verkeerd gaan. Daarnaast twijfelen sommigen ook over de effecten van laseren op langere termijn. Maar, ook het dragen van nachtlenzen kan eerst eng en onwennig zijn. Uit de ervaringen met nachtlenzen van veel mensen blijkt dat ze de eerste nacht met nachtlenzen in niet konden slapen. Menigeen vind het toch een raar idee lenzen in de ogen te hebben en dan te gaan slapen. Heeft u ook ervaring met nachtlenzen? Deel deze ervaring dan met ons en onze bezoekers door een reactie te plaatsen.

Wat zijn de voordelen?

Het dragen van nachtlenzen kent een aantal duidelijke voordelen. Het allereerste voordeel van nachtlenzen is dat je overdag geen lenzen in hoeft of een bril hoeft te dragen. Voor veel mensen is dit een enorme verademing. Daarnaast onderga je via de nachtlenzen een behandeling aan je ogen waar je helemaal niets van merkt. De lenzen doen immers hun werk terwijl je slaapt. Nachtlenzen zijn daarnaast ideaal voor mensen met droge en gevoelige ogen. Deze mensen kunnen overdrag eigenlijk geen lenzen dragen, omdat het vaak problemen oplevert als prikkelende en tranende ogen. Nachtlenzen zijn in hoge mate zuurstof doorlatend waardoor de lenzen een mindere belasting van de ogen vergen. Het voordeel van nachtlenzen voor deze mensen is natuurlijk ook weer dat de lenzen hun werk doen tijdens het slapen. Overdag hoef je geen lenzen in en heb je dus wel een goed zicht maar geen last van zere ogen.

Nachtlenzen bieden daarnaast ook grote voordelen voor sporters. Een bril is zeer onhandig voor de meeste sporters. Lenzen bieden een uitkomst, maar menig sportende lensdrager zal wel eens een lens kwijt zijn geweest op het voetbalveld of in de sportzaal. Geen ideale situatie. Met nachtlenzen kunnen de ogen ‘s nachts op sterkte komen en hoeft de sporter overdag geen lenzen of een bril te dragen. Een ideale situatie dus. O ok zijn er mensen die om een bepaalde reden geen laserbehandeling kunnen ondergaan. Het voordeel van nachtlenzen is voor hen dus ook duidelijk. Mensen die dan toch een beter zicht willen hebben zonder overdag lenzen of een bril te dragen kunnen een beroep doen op de nachtlenzen.

Wa zijn de nadelen

Zoals bij ieder product zijn er met betrekking tot nachtlenzen ervaringen van mensen die minder positief zijn. In hoeverre deze ervaringen afhankelijk zijn van de personen zelf is moeilijk aan te geven. Op onze website willen we echter een zo duidelijk mogelijk beeld geven van de voordelen en de nadelen van nachtlenzen en daarom laten we de negatieve ervaringen niet achterwege. Sommige mensen ervaren op den duur negatieve gevolgen van het dragen van nachtlenzen. De lenzen schuren ‘s nachts tegen de oogleden aan. Tijdens de REM-slaap bewegen de ogen immers wel. Sommige mensen ervaren hierdoor irritaties aan de ogen met uitdroging van de ogen als gevolg.

Ook ervaren mensen dat de vervorming van het hoornvlies zorgt voor een wisselend zicht. Het is moeilijk vast te stellen waar de ervaren nadelen van nachtlenzen ten grondslag aan liggen. Een feit is dat er weinig mensen zijn  die negatieve ervaringen met nachtlenzen hebben. Er zijn in Nederland richting de 35.000 gebruikers van nachtlenzen die voor het overgrote deel zeer tevreden zijn over het dragen en de effecten van nachtlenzen. Dat wil echter niet uitsluiten dat er ook nadelen kleven aan nachtlenzen. Deze nadelen of negatieve ervaringen vallen echter wel samen met een al dan niet correct gebruik van de lenzen. Een goede persoonlijke hygiëne is ten eerste van belang, evenals een correcte inbrenging en verwijdering van de lenzen. Daarnaast is het van belang dat de juiste lenzenvloeistof gebruikt wordt. Wordt er niet aan deze voorwaarden voldaan, dan vergroot dit de kans op infecties met alle vervelende gevolgen van dien.

Echter zijn er ook gevallen bekend van mensen die aangeven de nachtlenzen wel correct gebruikt te hebben, maar toch negatieve ervaringen met nachtlenzen hebben. Waar dit aan ligt is moeilijk aan te geven. Dat er nadelen kunnen kleven aan nachtlenzen is duidelijk. Maar in verhouding tot de voordelen en positieve ervaringen met nachtlenzen lijkt het percentage slechte ervaringen erg laag te zijn.